Open Duitse Kampioensschappen 2008.

Dit jaar werd er voor het eerst door ons kennis gemaakt met het electronische puntenscoringssysteem van adidas. De sporters krijgen beiden een hogo aan met sensoren erin en dmv twee hoekscheidsrechter word een hoofdtreffer bepaald. Ook is er nog steeds een hoofdscheidsrechter aanwezig. Op zich is dit een erg goede ontwikkeling, was het niet dat we erg veel minpunten aan dit systeem hebben kunnen aanschouwen. Doordat dit systeem op druk werkt werden er heel erg veel punten door stoten gescoord en leken veel partijen wel bokspartijen. Ook heb ik veel punten gezien doordat er sporters vielen op de hogo, door ellebogen, knietjes en botsingen. In de onregelementaire gevallen dient de scheidsrechter het spel stil te leggen en het onterecht verkregen punt te corrigeren. Dit gebeurde echter zelden, waardoor er behoorlijk veel uitslagen onterecht waren en houthakkers erg veer in het toernooi kwamen. Ik heb zelden gezien tijdens een groot toernooi als dit, dat er sporters dusdanig kwaad waren dat ze met hun helm en hogo gooiden bij het verlaten van het veld. Nu heb ik dit echter meerdere malen gezien.

Met een trap werd er heel erg moeilijk gescoord, daar je de hogo precies op de juiste plaats en met een bepaalde explosieviteit moest raken, waardoor erg erg veel duidelijk en hoorbare punten niet geteld werden.

Nu vond ik stoten altijd ondergewaardeerd, maar tijdens de ODK leken sommige partijen wel bokspartijen (wat ik de sport niet ten goede vind komen).

Dit is echt een toernooi waar ik de minst mooie partijen heb gezien en vind het ook niet meer op taekwondo lijken.

Het EK senioren word ook met dit systeem gevochten en ik kan nu al zeggen dat dit erg verrassende resultaten gaat opleveren !

Al met al vind ik het systeem een goede ontwikkeling, maar moet nog veel verder door ontwikkeld worden om daadwerkelijk van toegevoegde waarde te worden voor onze sport.

Dan nu de verrichtingen van onze sporters tijdens dit zeer sterk bezette toernooi (ivm het nieuwe systeem waren bijna alle topploegen aanwezig). Op zaterdag moesten onze jongens vechten.

Sofian

Zijn eerste partij was tegen de winnaar van de ONK en verloor uiteindelijk met 2-1. Sofian hoeft niet te verliezen van deze tegenstander en moet echt aan zijn lenigheid werken.

Billy

De 1e ronde werd nipt gewonnen van Duitsland, waarna er verloren werd in de 2e ronde van een andere Duitser. Deze tegenstander kon erg goed stoten, waardoor hij meer punten scoorde. Er werden echter punten aan de tegenstander toegekend wanneer ze tegen elkaar botsten, waardoor Billy al snel achter kwam. Wanneer je alle daadwerkelijk gescoorde punten op zou tellen, zou Billy ruim gewonnen hebben. Dit was dus één van de vele voorbeelden van een onterechte uitslag.

Raees

1e ronde was er vrijloting en de tweede ronde moest Raees tegen een goed spanjaard. Raees beheerste het spel met stoten behoorlijk goed en verloor maar nipt met 4-5. Wanneer Raees zijn passiviteit kwijtraakt, zit er veel meer in.

Op zondag moesten Angie en Bonny aantreden, waarbij Bonny als enige in de seniorenklasse uitkwam.

Bonny

Moest tegen Oekraïne welke anderhalve kop groter dan Bonny was. Bonny heeft goed gevochten en bij een gelijke stand scoorde haar tegenstander in de laatste 4 seconden nipt een puntje. Hierdoor verloor Bonny, maar heeft naar behoren gevochten.

Angie

In de eerste ronde moest Angie tegen Duitsland en begon te passief, maar was wel de betere vechter. Op een gegeven ogenblik scoorde Angie een punt (een dollyo) en besloot de scheidsrechter aan de tafel ineens om het spel stil te leggen (heel vreemd, maar hij zal wel Duitse gevoelens gehad hebben). Om onverklaarbare redenen werd het punt gecorrigeerd en stond het weer gelijk. Haar tegenstanden kwam voor en Angie scoorde zelfs nog een hoofdtreffer, maar deze werd niet toegekend (wat ook erg vreemd was, daar iedereen deze treffer kon zien). Uiteindelijk resulteerde dit in een onterecht verlies.

We zijn een ervaring rijker, en hebben kunnen zien dat dit systeem een geheel ander taekwondo noodzakelijk maakt. Wat de sport niet ten goede komt. Hopelijk worden de hoofdscheidsrechter de komende periode goed opgeleid en het systeem verder ontwikkeld.

2 gedachten over “Open Duitse Kampioensschappen 2008.”

  1. heel goed gedaan iedereen 🙂 jammer dat het systeem zo vervelend is. iedereen heeft nog 1 kans voor een ticket naar wk in izmir heel veel suc6 en hard trainen dan komt het goed :laughing:

Plaats een reactie

Translate »